Kleinere blikjes, fris design en vier nieuwe smaken; is het voldoende om de categorie van Diet Cola te vergroten?

 

Het jaar is voor Coca-Cola Company in Amerika flitsend van start gegaan. De succesvolle Coke Diet lijn is na 35(!) jaar vernieuwd. Coca-Cola Company spreekt zelf van een echte relaunch van het merk. De blikken worden kleiner, hebben een fris nieuw design en er komen vier extra smaakvarianten.

Coca-Cola Company doet dit alles om het merk Diet Coke “te vernieuwen en te moderniseren voor een nieuwe generatie drinkers en biedt miljoenen huidige fans een nieuw uiterlijk en meer smaken”.

Het bedrijf vertelt er meteen ook bij dat “the one-and-only Diet Coke is not being reformulated”. Gelukkig maar, geen New Coke drama voor de Diet lijn.

Rafael Acevedo, de Noord-Amerika group director voor Diet Coke geeft verder aan dat door deze vernieuwing nieuwe drinkers zich makkelijker met het merk kunnen relateren en dat het tevens authentieker is gemaakt.

Uit een tweejarig onderzoek is namelijk gebleken dat jongere Amerikanen affiniteit hebben voor “big, yet refreshing and great-tasting flavours” in hun favoriete voedsel en dranken – van hoppige ambachtelijke bieren tot pittige sauzen.

Tot zover is alles helder. Coca-Cola Company ziet een mogelijkheid om het marktaandeel te vergroten door met nieuwe smaakjes nieuwe drinkers te verwelkomen en bestaande drinkers meer te laten drinken.

Het probleem is echter dat hele frisdrank categorie in Amerika al 12 jaar aan het afnemen is. In 2017 werd er net zoveel verkocht als in 1985(!). Consumenten weten inmiddels beter, suiker is niet goed voor je.

Dit zou de verkoop natuurlijk van Diet producten een push moeten geven, want minder calorieën is beter. Het gebeurde echter niet. Waarom? Consumenten staan meer en meer sceptisch tegenover kunstmatige zoetstoffen, met name aspartaam. Zowel scepticisme zelfs, dat de normale van veel suiker voorziene Coca-Cola en Pepsi weer sinds tijden de nummer 1 en 2 zijn in de lijst meest verkochte Cola’s.

Het hielp niet dat Coca-Cola Company in 2012 het gebruik van zoetstoffen begon te verdedigen in pagina grote reclame in kranten. Hiermee bereik je precies het omgekeerde effect: consumenten gaan je nog minder vertrouwen

En het wordt pas echt lastig, wanneer je grootste concurrent een punt begint te maken van de Diet lijn zonder aspartaam.

De grote winnaars in het gevecht om gezonde drankjes zijn niet de Diet merken, maar de watermerken, inclusief Dasani, het waterwerk van Coca-Cola Company.

Ik verwacht dat het nieuwe design en de nieuwe smaken zeker voor een korte periode leven in het Diet Coke merk zullen blazen. Echter, op de lange termijn is het “lipstick on a pig”. De trend tegen onnatuurlijk is ingezet, en niet alleen in de frisdrank categorie. Ook in bijvoorbeeld voedsel is de biologische markt in Amerika gegroeid van 1B USD in 1990 naar 40B USD in 2017. Dit is een trend die veel categorieen zal raken.

In een afnemende categorie moet je als merk er uithalen wat er nog in zit, maar als bedrijf zul je je op nieuwe categorieën moeten richten. En dit is wat Coca-Cola natuurlijk heel goed doet, zoals met het nieuwe ijstheemerk Fuze tea, maar nog veel meer moet doen om terug te keren als een growth company.

 

Dit artikel is gepubliceerd in Adformatie